Galvaniz Kesim
Galvaniz, 450-455 derecedeki erimiş çinkonun içine daldırılan çeliğin kaplanmasına denir. Çinko, demirle kuvvetli bağlar yaparak üçlü bir faz tabakası meydana getirir. Özellikle paslanmaya karşı yapılan bu işlem dışarıda, açık havada her türlü hava koşulunda çalışacak metallerin ömrünün uzatılması için yapılmaktadır. Galvanizleme otomotiv sanayi, izolasyon ve kaplama işlemleri, beyaz eşya sanayii, madeni eşyalar, ambalaj sanayi, kablo sanayi, boru ve profil üretimi, termosifon üretimi, soba üretimi, baca üretimi, havalandırma ve iklimlendirme sistemleri, su deposu üretimi, akaryakıt deposu üretimi, kablo kanalları, prefabrik yapı üretimi, aydınlatma armatürleri gibi birçok alanda kullanılan bir yöntemdir. Galvanizli malzemelerin kesilebilmesi için birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlar mekanik kesim yöntemi, lazer kesim yöntemi ve aşındırıcı su jileti ile kesme yöntemidir.
Aşındırıcı Su jeti İle Kesme, Su jetine aşındırıcı katıldığında daha sert parçaların da kesilmesi mümkün olmakta ve bu yöntem aşındırıcı su jeti (ASJ) olarak bilinmektedir. Su jeti kesme kuvvetlerini azaltmakta ve ısınmayı yok etmektedir. İşleme esnasında parçaya temas olmadığından takım aşınması söz konusu değildir. Sistemde kullanılan temel elemanlardan filtre, suyu temizler ve sistemin ömrünü uzatır. Kompresör, yüksek basınçta su sağlar. Borular ve bağlantı elemanları basınçlı suyun taşınması için kullanılır. Aşındırıcı silosu, aşındırıcı sağlar. Orifis, karışım odası ve lüle aşındırıcı ile suyun karıştırılmasını temin eder. Kesme lülesi, jetin yönlendirilmesini sağlar. Sayısal denetimli eksenler kesme kafasının konumlanması ile görevlidir. Tutucu eleman ise harcanan jetin yakalanması için kullanılır. Uygulamada sistemin optimum koşullarda çalışması için hazırlanan yazılımlar kullanılmaktadır. ASJ yöntemi teknik, güvenlik, ekonomi ve çevre yönleriyle üstünlükler sağlamaktadır. Bu sistemdeki üstünlükler ve hassasiyet sayesinde galvanizli malzemeler, malzeme üzerindeki çinko kaplamaya zarar vermeden hassas bir şekilde kesilebilmektedir. Ayrıca son derece teknolojik bir yöntem olması sayesinde sürekli gelişme göstererek oldukça hassas hale gelmektedir.
Lazer Kesim Yöntemi, demir, ametal, alüminyum, paslanmaz çelik ve metal malzemeleri kesmek için tercih edilen ve genellikle endüstriyel üretim için kullanılan ve aynı zamanda okullar, kobiler ve hobi uzmanları tarafından kullanılmaya başlanan bir teknolojidir. Lazer ile kesme işlemi, çoğunlukla optik aracılığıyla yüksek güç üreten bir lazerin çıkışını yönlendirerek gerçekleşir. Lazer optiği ve CNC, üretilen malzemeyi veya lazer ışını yönlendirir ve metali kesmek için kullanılır. Malzemeleri kesmek için kullanılan bir ticari lazer, malzemeye kesilecek desenin CNC veya G kodunu takip etmek için bir hareket kontrol sistemi gerekmektedir. Odaklanmış lazer ışını malzemeye yönlendirilir; daha sonra eritilir, yanar, buharlaşır veya bir gaz püskürterek atılır, yüksek kaliteli yüzey kaplamalı bir kenar bırakır. Yüzey kaplamasını bozmadığı ve kaliteyi düşürmediği için galvaniz kesimde oldukça sık tercih edilen bir yöntemdir. Ayrıca maliyet açısından oldukça ekonomik olması sebebiyle de sık tercih edilen bir yöntemdir. Mekanik kesimle karşılaştırıldığında lazerle kesmenin avantajları, iş parçasının kullanılabilirliğini ve iş parçasının uyumunu azaltır. Hassasiyet çok daha iyi olabilir, çünkü lazer ışını işlem sırasında aşınmaz. Lazer sistemlerinin ısıdan etkilenen küçük bir alanı olması nedeniyle, kesilen materyali bozma ihtimali de düşüktür. Bazı materyallerin daha geleneksel yöntemlerle kesilmesi çok sıkıntılıdır.
El Aletleri Kullanılarak Mekanik Kesim
Diğer işlemlerde yer alan kesme uygulamalarının aksine, mekanik kesme işlemleri metalde fiziksel bir kesim gerektirir. Kesimin kalitesi, kullanılan spesifik otomatik kesme işlemine bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Oldukça faydalı olduğu düşünülen birkaç yöntem vardır, bu nedenle daha sık kullanılırlar. Bunlar;
Testere; Metal için testere kesimi, genellikle testere ve metal arasındaki sürtünme ısısını dengelemek için uygulanan dikey veya yatay şerit testere kesim ve soğutma sıvısı kullanır. Testere ile kesme, bir dizi şekil, tip ve boyutta metal üretmenin etkili bir yoludur. Öte yandan, diğer üretim yöntemlerinden daha yavaştır ve çapak oluşma ihtimali yüksektir. Genellikle galvanizli parçaların kaba kesimi için kullanılır.
Makaslama, kayda değer bir kuvvet kullanarak, deforme etmek ve nihayetinde metali kesmek için metali keskin bir kenara sıkıştırır. Bu taktik en yaygın olarak sac metal kesimi için geçerlidir. Yüksek kaliteli bir kesim olsa da, işlem görsel olarak çekici olmayan kenarlar bırakabilir.
Çentik, makaslama ile aynı taktiği kullanır, ancak kenarlar belirli bir şekil oluşturmak için yavaşça yıpranır ve bu da üç boyutlu nesneler için tercih edilen yöntemdir. Çentik çoğunlukla sac veya ince çubuk stoku için kullanılır.