Cnc Plazma
Cnc Plazma Kesim, basınçlı havanın doğru akım üreten bir güç kaynağıyla iyonize edilerek plazma haline getirilmesi ve böylece iletken mazlemelerde hızlı ve hassas kesim yapılması işlemidir.
Cnc Plazma Çalışma Prensibi Nasıldır
Plazma Kesim ana çalışma prensibi çok yüksek sıcaklığa ısıtılmış ve genellikle doğru akım kullanılarak elektriksel olarak iyonize edilmiş bir gaz tarafından (plazma), kesimi yapılacak malzemeye doğru bir elektrik kanalı oluşturulmasıdır.Sistemin çalışmasını sağlamak için bu elektrik devresi topraklama elektrodu ile topraklanır. Plazma için kullanılacak gazların seçimi kesilecek olan malzemenin cinsine bağlıdır. Kesilecek malzemenin cinsine bağlı olarak hava ve oksijen gibi sıkıştırılmış gazlar kullanılabilir. Elektrik arkı gazın içerisinde gazın çıktığı delik ile malzeme arasında şekil alır. Elektrik arkı gazın bir kısmını iyonize ederek plazma ile malzeme arasında elektriksel kanal oluşturur. Elektronlar bu elektriksel kanalı kullanarak kesici torçtan malzemeye doğru gider ve malzemeyi eritmek için yeterli ısıyı oluştururlar. Bu esnada yüksek hızlı plazma ve sıkıştırılmış gaz, erimekte olan metalleri püskürterek yüzeyde pürüzlerin oluşmasını engeller.
CNC Plazma Kesim Nerelerde Kullanılır
Büyük ve küçük çaplı işletmelerden hobi için kurulan atölyelere kadar hassas bir metal kesiminin gerektiği her yerde cnc plazma kesim kullanılır. Bunun için farklı boyutlarda cihazlar üretilmektedir.
CNC Plazma Kesiminde Filtreleme
Plazma kesim cihazları çalıştıkları sırada oldukça yoğun toz ve duman çıkarırlar. Bu toz ve duman çalışanların sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği ve uzun süre maruz kalındığında bir takım hastalıklara neden olabileceği gibi verimsiz ve konforsuz bir çalışma ortamına neden olmaktadır. Bu şartlardan dolayı özellikle cnc plazma kesim masası veya cihazı bulunduran işletmeler genellikle bu cihazlara filtre ünitesi kurarlar. Filtre ünitesinin tasarımı Cnc plazma kesim masalarının tasarımına ve özelliklerine göre şekillenir. Mesela Filtre ünitenizin kaç m³/h ‘lik debiye sahip olacağını kesim masasının tasarımı belirlemektedir. Bu debi ve basınca göre fan seçimi ve filtrasyon alanı belirlenmektedir. Filtre ünitesini tasarlanırken en önemli faktör hiç şüphesiz filtre seçimidir. Plazma kesim cihazının filtre ünitesinde kullanılacak filtre seçilirken çok dikkatli olmak gerekir. Plazma kesim cihazından çıkan toz ve duman diğer proseslerden çıkan toz ve dumandan farklıdır. Oldukça yoğun olmasının yanı sıra kıvılcım oluşturduğu için bu kıvılcımların filtre ünitesine ve oradan da doğal olarak filtreye gelmesi kaçınılmazdır. Bundan dolayı seçilecek filtrelerin alev tutmaz ve yanmaz özellikte olması gerekmektedir. Alev tutmaz özellikli filtreler bu kıvılcımları filtre malzemesi üzerinde sönümler ve olası bir yangın riskini önler. Ancak alev tutmaz özellik tek başına yeterli değildir. Plazma kesim prosesinde çıkan toz ve duman oldukça küçük mikronlarda ve yoğun olduğu için, kullanılacak filtreler bu yoğunluğu ve bu çapta küçük mikronları tutabilmelidir. Bu sebeple nanofiber kaplamalı filtrelerin tercih edilmesi gerekmektedir.
CNC Plazma Kesim Cihazı Alınırken ve Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler
Cihaz alınırken başlıca dikkat edilmesi gereken husus en çok kesilen metal kalınlığının belirlenmesidir. Çünkü bu parametreye göre cihaz gücü önemli olmaktadır. İnce malzemeler kesilecekse düşük amperli bir cihaz yeterli olacaktır. Ancak genellikle kalın malzmeler kesilecekse daha yüksek amperli bir cihaz seçilmelidir. Düşük amperli cihazlar da kalın malzemeleri kesebilir ancak bu kesim genelde istenen kalitede olmayacaktır. Dikkat edilecek diğer bir husus ise cihazın kesme hızıdır. Cihazlarda farklı kalınlıklarda ilerleme hızı üreticiler tarafından belirtilir. Eğer hızlı bir kesim yapılmak isteniyorsa yüksek amperli bir cihaz tercih edilmelidir. Genelde hızın önemli olduğu durumlarda, kesilecek parçanın iki katı kalınlığında bir parçayı kesebilecek kapasitede bir cihaz seçilir. Başka bir dikkat edilecek özellik ise sarf malzemelerinin çokluğu ve maliyetidir. Sarf malzemeleri cihazda eskimeye maruz kalan malzemelerdir. Bu malzemeler genelde kesme torcunda bulunurlar. Bundan dolayı cihaz alırken fazla sarf malzemesi içermeyen ve maliyetine oranla malzeme ömürleri uzun sarf malzemeleri içeren cihazlar tercih edilmelidir. Ayrıca cihaz seçimi yapılırken cihazların aynı kalınlıkta ve özellikte malzemeler üzerinde test edilip en iyi performans veren cihazın tercih edilmesi tavsiye edilir. Başka bir husus ile cihazın görüş açısıdır. Özellikle karmaşık şekiller veya geometrik şekiller kesilecekse kesim işleminin net bir şekilde görülebilmesi çok önemlidir. Bunun için genellikle küçük kesme torçları tercih edilir bu sayede cihazı kullanan operatör kesim işleminin tamamını net bir şekilde görebilecektir. Son olarak da cihaz kullanımının kolaylığı önemli bir etkendir. Bunun için yazılımı ve kullanıcı arayüzü açık ve anlaşılır olan bir cihaz tercih edilmelidir.